Zelfreflectie Project 1

De situatie

Op het einde van het jaar moest ik een project maken om te tonen wat we geleerd hebben. Voor het project moest ik een apparaat maken met sensoren, actuatoren, een database en met een website. Ik heb een pill dispenser gemaakt die de juiste medicatie geeft als er een rfid gescand wordt. De database houdt data van de sensoren, status van de actuatoren, tijdstippen, en personen bij. Op de website kan je kiezen om de medicatie van een persoon te geven, zien wanneer iemand medicatie genomen heeft en tijdstippen toevoegen/verwijderen van wanneer er medicatie genomen moet worden. Het maken van het project is niet vlekkeloos verlopen. Ik had problemen met mijn rfid sensor die soms wel en soms niet werkte. Op het einde van mijn project had ik ook problemen met het automatisch starten van het programma via een service. Ik had ook graag een push notification geïntegreerd maar dat wordt niet meer ondersteund door de meeste browsers als je geen https verbinding hebt. Hiervoor had ik stress dat het niet op tijd opgelost zou geraken en dat ik een slecht resultaat zou hebben.

Een terugblik

Ik had nog nooit met de rfid sensor gewerkt en ik wist niet goed wat er misliep, ik heb dan op het internet dingen gezocht maar vond geen oplossing. Het was ook geen gemakkelijk probleem om op te lossen, soms werkte het perfect voor een aantal uur en dan plots niet meer. Ik dacht dat het niet ging lukken om hem consequent te laten werken. Ik heb daar een eindje aan vastgezeten en heb dan besloten om eerst de rest van mijn project te doen. Toen ik klaar was met de andere sensoren heb ik nog eens wat dingen opgezocht over de rfid en toen zag ik dat je in de library een aantal dingen moest veranderen omdat er een paar dingen niet werkte op python3. Dat heb ik dan aangepast.

Voor de push notification had ik het probleem dat de meeste browsers dit niet ondersteunen als de site geen https verbinding heeft. Dan ben ik naar oplossingen beginnen zoeken maar heb hier geen oplossing voor gevonden behalve ervoor zorgen dat je site https is. Dat is me niet gelukt dus heb ik naar een alternatief beginnen zoeken en heb ik besloten om een melding op het scherm te laten verschijnen. Ik vond het jammer dat het niet gelukt is om een push notification te integreren maar ik ben wel blij dat ik iets in de plaats heb gedaan. Met het automatisch starten van de service had ik ook problemen. Daarvoor heb ik hulp gevraagd aan medestudenten en daar heb ik goeie tips van gekregen.

Bewustwording

Ik had stress omdat ik al een aantal dagen zat met hetzelfde probleem en omdat ik geen oplossing had gevonden. Ik had ook niet veel verder kunnen werken omdat ik bezig bleef met hetzelfde probleem. Ik heb dan besloten om eerst de andere dingen te doen en dan later op het probleem van de rfid terug te komen. Dan heb ik een heel stuk verder kunnen werken aan mijn project en had ik toch wat meer zelfvertrouwen dat ik dit tot een goed einde ging kunnen brengen. Nadat ik klaar was met de rest heb ik de oplossing online gevonden dat je dingen moet aanpassen in de library. Voor Het probleem van de push notification had ik eerst gezocht naar oplossingen maar dat probleem heb ik jammer genoeg niet kunnen oplossen. Ik heb dan besloten om as alternatief een melding op de site te tonen als het tijd is om medicatie te nemen.

Alternatieven

De volgende keer als ik een probleem heb ga ik niet dagen blijven zitten met hetzelfde probleem. Ik ga eerder hulp zoeken of eerst de rest maken in plaats van dagen te blijven zitten met hetzelfde probleem. Dan ga ik ook minder tijd verliezen en minder stress hebben dat iets niet af zal krijgen.

Uitproberen

De volgende keer wil ik meer zelfzekerheid aan een project beginnen en niet zo veel tijd verliezen aan één probleem, dat ik niet zo veel stress zou hebben en zodat ik mijn eindresultaat beter kan afwerken.

pill dispenser result

Reflectie eerste feed forward

De situatie

Voor het vak project 1 moest ik voor de eerste feed forward sessie mijn FA01 en BOM (bill of materials) maken. Ik heb heel lang getwijfeld over wat ik zou maken als project omdat ik niet wist of iets goed genoeg zou geweest zijn of omdat ik onzeker was of ik dat wel zou kunnen maken. Hierdoor ben ik maar redelijk laat kunnen beginnen aan het maken van de opdracht zelf en was ik minder goed voorbereid op de feed forward sessie.

Een terugblik

Ik had niet meteen een idee over wat ik zou maken voor project 1 en als ik een idee had twijfelde ik of ik dat wel zou kunnen of als het wel goed genoeg zou zijn. Dat zorgde ook voor extra stress.

Bewustwording

Dan heb ik gekeken naar problemen die ik vaak in het echte leven zie en zocht ik een oplossing om dat probleem op te lossen. Toen kwam ik op het idee om een pill dispenser te maken voor mijn mama omdat ze veel verschillende medicatie moet nemen en omdat dat soms verwarrend is.

Ik heb dan ook aan mijn sparring partner gevraagd wat hij van het idee vond en hij was er positief over, hij vond het leuk dat ik iets deed waar iemand iets aan zou hebben. Hierdoor kreeg ik toch meer zelfvertrouwen. Dan ben ik beginnen zoeken naar een systeem om die pilletjes uit de dispenser te krijgen en toen ik meerdere redelijk simpele oplossingen vond was ik volledig overtuigd en ben ik aan de opdracht begonnen.

Alternatieven

De volgende keer ga ik kijken naar wat ik zie in het echte leven: hoe kan ik iets oplossen, hoe kan ik iets beter doen. Hierdoor zal ik sneller iets vinden om aan te werken. Ik zal met meer zelfzekerheid beginnen aan de opdracht. Ik moet opletten dat ik niet te veel twijfel of dat iets wel haalbaar is en of ik het wel zou kunnen.